BLOG UMIE NAZHATUL MADIHA

WWW.sukasukihatisaye.blogspot.com

10.1.13

I did it!

ohohoi~! dah lama gilaa tak jenguk blog ni. senyap je kan kan.. ai pon  tak ingat bila last post kat blog ni. hahah. rasanya dari semester lepas, langkau cuti semester. berlagak betul, mentang2 cuti 2 bulan. hihi. biase la.. time cuti la nak habiskan masa dengan family tersayang plus plus 'orang' tersayang. hehe. (dah fahm la tu kan.. shhhh~) haah, dah melalut. 

actually, ai nak share sikit perasaan happy harini. takdela happy mane pon tapi nak jugak announce sebagai happy gilaa. haha. (cukup -.-")

nak tau ape yang buat ai happy? tadaaaa~


see.. kan da bagitau awal2 takdela happy sangat kan. tapi saje ai nak happykan diri sendiri. ape2 pon, memang bersyukur sangat2 dapat result macam ni. sumpah tak expect langsung boleh tergolong dalam dean's list. belajar main2, macam tak exam. biasela kan, budak lupa diri memang macam ni. haha. 

sepatutnya ai kene check result awal december lepas tapi ai buat2 dunno je tak nak tengok sebab dalam mind set, result ai tak hebat macam kawan2 yang lain. (rendah diri la konon kan. haha). kawan2 sebok dah tanye macam2 tapi ai senyap membisu je.. sampaila hari pendaftaran subjek untuk next semester tadi, terketaq2 lutut, tangan segala bagai time nak ambik slip tu. keluar masuk tandas sampai namplohpat kali pon ai tak sedar. haahh~ bila sampai nombor giliran, tak cukup mengucap plus pulak selawat bagi hati tenang. masuk dewan langkah kaki kanan.. pumpumpum~! dapat result ai sengih sensorang. haha! keluar dewan cecepat call mama. I did it mama!

Alhamdulillah, syukur~

till then, take care. Thanks for reading this entry ;)

15.11.12

koleksi ayat maut seorang lelaki

(1)
Okeylah wak, kita sembang lain kali yek
Maknanya: memang kami bz pon.takde nk kias ape-ape.

(2) 
 
Tidak pe, saya tak kisah.
Maknanya: Memang kami tak kesah pon sebenarnye.takde nk perli or sinis-sinis.

(3)
  
Kita kawan saja lah ekk..saya memang suka kat awak tapi saya suka sebagai kawan je.
Maknanya: Sebab lame sgt bkawan.dah tbiase.so,x leh nk develope feeling more than a friend.takde sbb laen.mase nak dulu,korg yg jual mahal sape suruh kan.sori la ea.

(4)
eh….u call ekk?sori. Tertidur tadi.
Maknanya: Ya,memang kami tdo pon.

(5)
  
Lain kali je la kita keluar, i bz la sekarang ni…nanti i free i call u, kay?
Maknanya: Kami ada banyak kerja yang tertangguh. Tolong la faham juga jangan fikir -ve sangat. Apa pun yg kami buat, untuk masa depan juga.

(6)
Saya sebenarnya tak la memilih sangat.
Maknanya: Memang kami tidak memilih pun. Kami pilih perempuan yg sedap mata kami memandang je. Tidak semestinya kena lawa.

(7)
Saya tak kisah penampilan u macamana pun.
Maknanya: Jangan la mekap sangat doe. Penat kami menunggu.

(8)
Lain kali kita keluar lagi ekk? i kena balik cepat la…ada hal..
Maknanya: Memang lepas ni aku nak lagi keluar dengan kau.

(9)
 
Saya suka perempuan yg macam ni…macam tu..bla…bla. ..bla..
Maknanya: Saya tipu je. Saya tak kesah pon. Lelaki tak detail nk pilih apa-apa pon. Saja nak bagi awak merajuk sebab awak nampak comel masa merajuk. hihihih

(10)
 
Awak kerja kat mana? as what?
Maknanya: Mintak-mintak la kerja biasa-biasa sahaja. Kalau kerja besar taste pun besar juga, hantaran pun mestilah besar juga. Nak jaga standard lah tu..

jaga2 ye wahai wanita! hehe..

thank you for reading this entry !

koleksi ayat maut seorang wanita


(1) Ok. Fine!
Wanita selalu menyebut perkataan ini jika merasa diri mereka betul dan ingin mengakhiri pertengkaran. Lelaki perlu diam. Tak perlu bersuara jika ingin meredakan keadaan.

(2) Bagi saya 5 minit

Hah! Ini memang selalu berlaku. Lebih-lebih lagi kalau nak bersiap keluar pergi jalan-jalan. Amboiiiiiiii. Bukan main lagi nak melaram dan mekap. 5 minit yang mereka cakap sebenarnyer bermaksud 5 jam. Dalam 5 minit yang mereka cakap, lelaki sempat pegi lepak kedai mamak layan bola, balik rumah balik.


(3) Tak ada apa-apa

Ayat ini menunjukkan wanita sedang cuba untuk bertenang dan cuba menyembunyikan sesuatu. Mereka menyimpan perasaan marah dalam hati sebab tak nak memulakan pertengkaran. Biasanya pertengkaran seperti ini berakhir dengan aman.


(4) Pergilah buat! Tadi kata nak sangat!

Ini adalah cabaran bukan kebenaran. Wanita sebenarnyer tidak memberi kebenaran tetapi hanya ingin menduga lelaki. Jadi, jangan buat.

(5) Keluhan kuat

Ini sebenarnya adalah satu ayat. Wanita akan bertindak sebegini jika mereka merasakan tiada guna menghabiskan masa untuk bertengkar berkenaan perkara yang tidak patut dan tiada penting baginya.


(6) Tak apa lah

Jika wanita berkata demikian, bermaksud mereka berfikir dalam-dalam tentang bagaimana dan bila anda menerima akibat kesilapan anda


(7) Terima kasih

Wanita berterima kasih kepada anda dan jangan persoalkannya. Jawab saja “sama-sama”. Tetapi jika wanita berkata “terima kasih banyak-banyak ye!”, itu bermakna wanita bukan berterima kasih tetapi menyindir lelaki. Jadi, jangan jawab “sama-sama”… hehehehe


(8) Apa-apa aja lah! (atau dalam bahasa inggeris, whatever!)

Ini adalah cara paling sopan bagi wanita untuk mengatakan F**K You!. Jadi awas ..jangan dapat ayat ini wahai lelaki.


(9) Jangan risau, saya dah tau macam mana nak buat

Wanita berkata demikian selepas mereka berkali-kali menyuruh lelaki berbuat sesuatu perkara tetapi akhirnya mereka yang buat sendiri.

Itulah serba sedikit ayat-ayat maut yang sering diucapkan oleh wanita dalam situasi dan keadaan yang tegang. Apa kata wanita? betul atau tidak .. hanya mereka yang boleh memastikannya …

thank you for reading this entry !

13.11.12

we are family


Assalamualaikum sayang ;)

kalau dulu masa form six, saya cerita tentang kawan2 saya. sekarang, saya di kolej poly-tech MARA nak cerita juga tentang kawan2 baru saya :)

mase awal2 masuk kptm, saya ditempatkan di kelas section 2. kawan dengan budak2 umur 18. ade rase macam kakak pulak kan. haha. diorang pon panggil saya KAKAK! saje je kan. baru je nak rase muda sikit. hihi..

haa.. ni la budak2 tu. hingaq kalau berjumpa ;)

so sad, selepas beberapa minggu, saya terpaksa ditukarkan ke section 4 disebabkan ade intake baru. everage satu kelas 25 orang sahaja. so, saye terpaksa ditendang keluar dari section 2. (tolong la buat muka monyok ). nakdiceritakan, entah mana silap saya, hubungan kami jadi renggang. silap saya, atau silap mereka. tu saya xtaulah kan. budak2. belum matang lagi. positive gila saya ni kan -.-

its okay lah kan. dapat jugak saya kawan baru. ye dak? (angguk2). introduce olls my new best3 friend ever~!

me, aya, fatihah and eyra ;) orang utaqha :D

ni geng2 keriau. sekali jumpa, memang kptm tu kami yang punya lah kan. haha! kami family sampai bila2 ;)

even ada geng2 macam ni, saya berkawan dengan semua orang. orang baik dengan saya, saya baik dengan sesiapa sahaja. respect tu paling penting. kalau sebab hal remeh, baik abaikan je la ye. susah2 je fikir banyak 2. satu je pantang saya, tlong buat muka yang manis bila depan saya, kalau jumpa saya semata2 nak tunjuk muka t***, baik jangan tunjuk muka kan. saya pon xdela dosa menyumpah2. ;)

thanks for reading this entry !




13.7.12

MERAH tapi PUTIH



hello hello! kalau nak cerita pasal haiwan kesayangan boleh x? ofcos la bolehh. memang terbaikla aku tanya aku yang jawab. hihi.


this is my cat. MERAH <3

awat merah pulak ek? bukan warna kucing ni putih ke. ahha~ disebabkan matanya berwarna merah, aku pon bagila namanya MERAH. malasla nak bagi nama pelik2 sangat. nak kerah2 otak fikir nama kebaboom. hehe.

konon comel la tu..

see.. tengok gaya pon tau kucing ni sangat mengada ngada. selalu sangat tidur macam orang. means, gaya tidur macam orang yang terlentang tu. berbeza btol dengan kucing lain. ada genetik manusia ke kucing ni? oh no~

dan lagi~ buat2 comel. pantang nampak camera -.-


yang ni lagi terbaik. yang kecik tu adik MERAH, bernama KOKO. see, dia pulak yang over tidur macam tu. kah kah!


video
ni video mengada ngada. tolong lihat dengan penuh perasaan. ^^


video
yang video time kcik2 dulu. adik beradik dia yang lain semua dah mati. tinggalla sekor yang mengada ngada tuu. kalau tengok, yang paling ganas tu la MERAH ;)


thank you for reading this entry! :)



10.7.12

WORDLESS tuesday *1



hahah! cara nak hilangkan stress dari assignment yang menimbun :D




1.7.12

hidup baru!



bermula 26 Jun 2012, aku dah mulakan hidup baru. lebih berdikari, berdiri diatas kaki sendiri, mencabar diri lakukan apa yang aku tak mampu sebelum ni.

kenapa pulak aku cakap macam ni kan?

actually, aku dah berjaya sambung belajar di Kolej Poly-Tech Mara Kuantan, Pahang! yahoooooo!! akhirnya~ aku ambik Diploma in Civil Engineering (Construction Safety). dengar macam course mencabar je kan tapi aku berjanji pada diri sendiri, aku akan buat sehabis baik. bukan macam kat sekolah dulu. aku nak jadi pakar kejuruteraan yang berjaya! tak salah pasang impian tinggi melangit. tu kan pembakar semangat :)

kalau nak diceritakan, 1st time sampai kampus, perghh! kawasan die luas gila. aku bayangkan kalau hari2 jalan nak pergi kelas jauh2. nak pergi cafe, tak sempat sampai bilik, dah lapar balik dah. haha! ape2 pon, bersyukur la kan.. Alhamdulillah~!

yo bebeh! pintu gerbang Pahang Darul Makmur :)


see.. bilik bersepah. baru2 lagi ni. dinding pon xbertampal lagi. licik betul senior dulu tu. bia jela dinding tu bertampal. da xcantik.. wuwuwu T_T

almari comel :) tapi untuk aku, almari tu sangat la kecik. FYI, baju aku bawak 1st day banyak gilaa! malas nak kemas -.-

so, lepas ni blog aku akan penh dengan cerita tentang pengalaman aku kat sini. enjoy~

TQ for reading this entry!